“Ik gun jullie de smaak en de belevenis die ik als kind heb mogen ervaren”
Deze video is een eerbetoon aan mijn familie en mijn afkomst, waar het begin van mijn verhaal van liefde en respect voor Spaanse jamón – ham werd gesmeed. Het is een weerspiegeling van een cultuur en traditie die is omgezet in kunst en die een integraal onderdeel van mijn leven is geworden.
Cortadora de Jamón
De Spaanse Cati Gómez is ongetwijfeld de belangrijkste ambassadeur van Spaanse ham en heeft het vak van cortadora op hoog niveau op de Nederlandse kaart gezet. Het beroep van Cortador of Cortadora kennen wij in Nederland niet maar in Spanje is het een ambacht wat onlosmakelijk verbonden is met de Spaanse cultuur en hoog in aanzien staat. Hamsnijden is een kunst.
In 2013 behaalde zij haar officiële titel van ‘Cortadora profesional de Jamón’. In de daaropvolgende jaren heeft ze haar kennis zowel theoretisch als praktisch naar een steeds hoger niveau weten te tillen door talloze bij- en nascholingen met en door Spaanse meestersnijders.
Deze kennis én haar liefde voor het product hebben ervoor gezorgd dat diverse Europese producenten én importeurs -van zowel Spaanse ham als Italiaanse prosciutto- haar inmiddels weten te vinden om hun merk door Cati te laten vertegenwoordigen.
Adviseur
Door de jaren heen heeft Cati een zeer uitgebreid netwerk opgebouwd van leveranciers en producenten van Spaanse producten en in het bijzonder van Spaanse ham. Door intensief contact te onderhouden met dit netwerk en regelmatig kwaliteitscontroles uit te voeren is zij een onafhankelijke en professionele adviseur voor ondernemers die willen gaan werken met Spaanse producten. Denk aan hoteleigenaars, importeurs, hotels en restaurants.
Onafhankelijk advies betekent voor haar dat u advies krijgt waarbij enkel úw belang voorop staat. Advies op maat dus waarbij zij voor alle wensen een geschikt product of een geschikte toepassing weet te vinden. Passend bij uw onderneming of evenement. Met alle benodigde informatie met betrekking tot de conservering, hoe te snijden en verwerken tot aan het rendabel maken van het product.
Als échte Spaanse kan zij een een belangrijke intermediair zijn tussen uw bedrijf en Spaanse leveranciers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitdagingen op het gebied van taal en cultuur.
“Nu na elf jaar als ondernemer ben ik zo blij en trots dat ik altijd ‘commercieel ongebonden en onafhankelijk’ ben gebleven van andere bedrijven of merken. Vanuit die onpartijdigheid kan ik anderen een eerlijk en transparant advies geven.”
Educator en trainer
Cati’s pioniersgeest resulteerde tenslotte ook in de oprichting van de The Ham Academy
Hier komt alle expertise op het gebied van de Spaanse ham en het verlangen om deze kennis over te dragen aan anderen bij elkaar.
Hebt u een horecaschool of horecabedrijf en wilt u uw cursisten of personeel alle ins en outs leren over de theorie en praktijk van de productie en verwerking van Spaanse ham? Dan is de Ham Academy voor u een uitstekende keuze.
De Ham Academy is daarbij onafhankelijk (dus niet ‘merkgebonden), flexibel (u bepaalt de locatie) en ‘up to date’ (verzekert u van de nieuwste regel- en wetgeving op het gebied van de productie, conservering en presentatie).
Ik ben een gepassioneerde zakenvrouw in Nederland van Spaanse afkomst, met meer dan tien jaar ervaring in de fascinerende wereld van Spaanse Jamón, Spaanse ham in het algemeen en Ibérico ham in het bijzonder.
Door de liefde ben ik naar Nederland verhuisd, maar mijn passie voor Iberische ham is nooit verdwenen. Integendeel, ik besloot deze gelukkige herinneringen en smaken te delen met de mensen om me heen, en het ambacht en de traditie van Iberische ham in mijn nieuwe thuisland te verspreiden.
Mijn liefde voor en kennis van ham begon in mijn jeugd, op de boerderij van mijn grootouders in Huelva, Andalusië, waar we Iberische varkens grootbrachten en hammen volgens oude tradities kweekten. Ik ben opgegroeid omringd door deze smaken en geuren, en veel van de hammen die we op de boerderij hebben gedroogd, hielpen bij het financieren van mijn middelbare en universitaire studies.
Jamón is voor mij veel meer dan een gastronomisch juweel; het vertegenwoordigt mijn cultuur, mijn wortels, mijn geschiedenis en brengt gelukkige en onvergetelijke jeugdherinneringen terug.
Internationale promotie van Spanje op handelsbeurzen en activiteiten
Mijn liefde voor ham is slechts het begin van mijn toewijding aan alles wat Spaans is. Gedurende de jaren heb ik het voorrecht gehad om te werken aan verschillende activiteiten ter bevordering van Spanje “met en zonder ham” en heb ik de kans gehad om Spanje te vertegenwoordigen en veel geweldige mensen te ontmoeten.
Als je een instelling, een Spaanse regio of een merk bent dat geïnteresseerd is in promotie in de Benelux en andere landen, ben ik hier om je te helpen je boodschap en je producten naar een internationaal publiek te brengen!
Naast het willen delen van mijn liefde voor ham en alles wat het met zich meebrengt, vond ik het belangrijk om alles te leren over ham en de verschillende snijtechnieken. Daarom reisde ik in 2013 naar Spanje om een Cortador (a) Profesional de Jamón te worden (professionele ham-snijder) en volgde ik daarnaast cursussen over evenementen en strategieën, waarna ik beide certificaten behaalde.
Door de jaren heen ben ik gegroeid in beheersing en techniek door het volgen van verschillende cursussen van Spaanse maestro’s cortador (es), meestersnijders.
Gedurende de afgelopen tien jaar heb ik mijn expertise vergroot door het bijwonen van cursussen, masterclasses en ham congressen, en door samen te werken met verschillende bedrijven in verschillende Europese landen. Daarnaast heb ik cursussen gevolgd bij andere professionals die zich bezighouden met sensorische analyse van ham en gespecialiseerde cursussen in wijn en sherry.
Mijn opleiding, kennis en ervaring stellen me in staat om een hoogwaardige dienst te bieden en mijn passie te delen met iedereen die de prachtige wereld van Spaanse ham wil ontdekken in Nederland en in de hele wereld.
Ik houd ervan om mijn kennis te delen met andere mensen. Kennis overdragen zoals een meester dat doet. Ik voel me geen ” Maestra Cortadora”, meestersnijder, eerder een enthousiaste leerling in voortdurende evolutie.
Ik nodig je uit om je bij mij aan te sluiten op deze reis om alles te ontdekken en te vieren wat Spanje tot een schat voor de wereld maakt. Neem vandaag nog contact met me op om te verkennen hoe we kunnen samenwerken en de essentie van de Spaanse Jamón en van Spanje verder dan onze grenzen kunnen brengen.