“Ik gun jullie de smaak en de belevenis die ik als kind heb mogen ervaren”

Deze video is een eerbetoon aan mijn familie en mijn afkomst, waar het begin van mijn verhaal van liefde en respect voor Spaanse jamón – ham werd gesmeed. Het is een weerspiegeling van een cultuur en traditie die is omgezet in kunst en die een integraal onderdeel van mijn leven is geworden.

spanish embassy cortadora

Cortadora de Jamón

De Spaanse Cati Gómez is ongetwijfeld de belangrijkste ambassadeur van Spaanse ham en heeft het vak van cortadora op hoog niveau op de Nederlandse kaart gezet. Het beroep van Cortador of Cortadora kennen wij in Nederland niet maar in Spanje is het een ambacht wat onlosmakelijk verbonden is met de Spaanse cultuur en hoog in aanzien staat. Hamsnijden is een kunst.

In 2013 behaalde zij haar officiële titel van ‘Cortadora profesional de Jamón’. In de daaropvolgende jaren heeft ze haar kennis zowel theoretisch als praktisch naar een steeds hoger niveau weten te tillen door talloze bij- en nascholingen met en door Spaanse  meestersnijders.

Deze kennis én haar liefde voor het product hebben ervoor gezorgd dat diverse Europese producenten én importeurs -van zowel Spaanse ham  als Italiaanse prosciutto- haar inmiddels weten te vinden om hun merk door Cati te laten vertegenwoordigen.

spanish embassy cortadora

Adviseur

Door de jaren heen heeft Cati een zeer uitgebreid netwerk opgebouwd van leveranciers en producenten van Spaanse producten en in het bijzonder van Spaanse ham. Door intensief contact te onderhouden met dit netwerk en regelmatig kwaliteitscontroles uit te voeren is zij een onafhankelijke en professionele adviseur voor ondernemers die willen gaan werken met Spaanse producten. Denk aan hoteleigenaars, importeurs, hotels en restaurants.

Onafhankelijk advies betekent voor haar dat u advies krijgt waarbij enkel úw belang voorop staat. Advies op maat dus waarbij zij voor alle wensen een geschikt product of een geschikte toepassing weet te vinden. Passend bij uw onderneming of evenement. Met alle benodigde informatie met betrekking tot de conservering, hoe te snijden en verwerken tot aan het rendabel maken van het product.

Als échte Spaanse kan zij een een belangrijke intermediair zijn tussen uw bedrijf en Spaanse leveranciers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitdagingen op het gebied van taal en cultuur.

“Nu na elf  jaar als ondernemer ben ik zo blij en trots dat ik altijd ‘commercieel ongebonden en onafhankelijk’ ben gebleven van andere bedrijven of merken. Vanuit die onpartijdigheid kan ik anderen een eerlijk en transparant advies geven.”

Educator en trainer

Cati’s pioniersgeest resulteerde tenslotte ook in de oprichting van de The Ham Academy

Hier komt alle expertise op het gebied van de Spaanse ham en het verlangen om deze kennis over te dragen aan anderen bij elkaar.

Hebt u een horecaschool of horecabedrijf en wilt u uw cursisten of personeel alle ins en outs leren over de theorie en praktijk van de productie en verwerking van Spaanse ham? Dan is de Ham Academy voor u een uitstekende keuze.

De Ham Academy is daarbij onafhankelijk (dus niet ‘merkgebonden), flexibel (u bepaalt de locatie) en ‘up to date’ (verzekert u van de nieuwste regel- en wetgeving op het gebied van de productie, conservering en presentatie).

Ik ben een gepassioneerde zakenvrouw in Nederland van Spaanse afkomst, met meer dan tien jaar ervaring in de fascinerende wereld van Spaanse Jamón, Spaanse ham in het algemeen en Ibérico ham in het bijzonder.

Door de liefde ben ik naar Nederland verhuisd, maar mijn passie voor Iberische ham is nooit verdwenen. Integendeel, ik besloot deze gelukkige herinneringen en smaken te delen met de mensen om me heen, en het ambacht en de traditie van Iberische ham in mijn nieuwe thuisland te verspreiden.

cati-gomez-memories-dehesa-spanje

Mijn liefde voor en kennis van ham begon in mijn jeugd, op de boerderij van mijn grootouders in Huelva, Andalusië, waar we Iberische varkens grootbrachten en hammen volgens oude tradities kweekten. Ik ben opgegroeid omringd door deze smaken en geuren, en veel van de hammen die we op de boerderij hebben gedroogd, hielpen bij het financieren van mijn middelbare en universitaire studies.

Jamón is voor mij veel meer dan een gastronomisch juweel; het vertegenwoordigt mijn cultuur, mijn wortels, mijn geschiedenis en brengt gelukkige en onvergetelijke jeugdherinneringen terug.

hostess-spanje-promocion-internacional Internationale promotie van Spanje op handelsbeurzen en activiteiten

Mijn liefde voor ham is slechts het begin van mijn toewijding aan alles wat Spaans is. Gedurende de jaren heb ik het voorrecht gehad om te werken aan verschillende activiteiten ter bevordering van Spanje “met en zonder ham” en heb ik de kans gehad om Spanje te vertegenwoordigen en veel geweldige mensen te ontmoeten.

Als je een instelling, een Spaanse regio of een merk bent dat geïnteresseerd is in promotie in de Benelux en andere landen, ben ik hier om je te helpen je boodschap en je producten naar een internationaal publiek te brengen!

jamon-ham-iberico-bellota-cortadora-cati-gomez

Naast het willen delen van mijn liefde voor ham en alles wat het met zich meebrengt, vond ik het belangrijk om alles te leren over ham en de verschillende snijtechnieken. Daarom reisde ik in 2013 naar Spanje om een Cortador (a) Profesional de Jamón te worden (professionele ham-snijder) en volgde ik daarnaast cursussen over evenementen en strategieën, waarna ik beide certificaten behaalde.

Door de jaren heen ben ik gegroeid in beheersing en techniek door het volgen van verschillende cursussen van Spaanse maestro’s cortador (es), meestersnijders.

verhaal-cortadora-ondernemer-cati-gomez-jamon-ham

Gedurende de afgelopen tien jaar heb ik mijn expertise vergroot door het bijwonen van cursussen, masterclasses en ham congressen, en door samen te werken met verschillende bedrijven in verschillende Europese landen. Daarnaast heb ik cursussen gevolgd bij andere professionals die zich bezighouden met sensorische analyse van ham en gespecialiseerde cursussen in wijn en sherry.

Mijn opleiding, kennis en ervaring stellen me in staat om een hoogwaardige dienst te bieden en mijn passie te delen met iedereen die de prachtige wereld van Spaanse ham wil ontdekken in Nederland en in de hele wereld.

Cati gomez is een ondernemer en cortadora de jamon profesional in nederland. De vrouwelijk cortdador

Ik houd ervan om mijn kennis te delen met andere mensen. Kennis overdragen zoals een meester dat doet. Ik voel me geen ” Maestra Cortadora”, meestersnijder, eerder een enthousiaste leerling in voortdurende evolutie.

cati-gomez-events-cortadora-contact

Ik nodig je uit om je bij mij aan te sluiten op deze reis om alles te ontdekken en te vieren wat Spanje tot een schat voor de wereld maakt. Neem vandaag nog contact met me op om te verkennen hoe we kunnen samenwerken en de essentie van de Spaanse Jamón en van Spanje verder dan onze grenzen kunnen brengen.

Wat klanten zeggen over Cati

Ik beveel Cati Gómez zonder twijfel aan, ze is een uitstekende ambassadrice voor Iberische ham in Europa. Al meer dan acht jaar werken we samen met Cati bij de ontwikkeling van onze merken in Centraal-Europa en altijd met zeer goede resultaten. Haar professionaliteit en professionele ontwikkeling in al die jaren hebben we gezien dat haar liefde voor de Iberische ham van Consorcio de Jabugo duidelijk is, evenals haar kennis van het product en haar perfectionering van het snijden van ham, Cati is een zeer empathisch persoon die de klant bereikt. Dit, samen met haar vloeiendheid in het Nederlands, Spaans en Engels, maakt het veel gemakkelijker om de deugden van de ham aan de consument over te brengen.

Juan Luis Galván

Deputy General Manager, Consorcio de Jabugo S.L.

Cati onderscheidt zich door haar professionaliteit in alle opzichten, haar betrokkenheid en haar vermogen om een essentieel onderdeel te worden van alle projecten waaraan ze deelneemt.

Cati is betrokken alsof ze gewoon een ander persoon in ons bedrijf is. Haar grote kennis, zowel van ham als product als van de zakelijke sector in Spanje en West-Europa, maakt haar een onmisbare partner als het gaat om het openen van markten in Europa en het promoten van onze producten.

Cati’s vermogen om contact te maken met mensen en haar enorme kennis over te brengen, zorgt ervoor dat projecten met gegarandeerd succes kunnen worden uitgevoerd.

Daarnaast zijn haar brede visie op de wereld van ham en haar ervaring als handelaar in Nederland en andere Europese landen, een formule die haar tot een business driver maken.

Onze ervaring met Cati Gómez is altijd 10 uit 10 geweest in alle projecten waarin we met haar hebben samengewerkt.

Noelia Gómez Moreda

C.E.O , Sierra Palomera S.L - Mariano Gómez S.A.

Mijn algemene ervaring met Cati is werkelijk onovertroffen. Vanaf de eerste samenwerking tot de laatste was er altijd een geweldige professionele relatie en gemeenschappelijke waarden en filosofie, wat onmisbaar is in de hedendaagse wereld van ham. Het is altijd een plezier om samen te werken met professionals zoals Cati Gómez, die de hamsector verdedigen en het belang geven dat het verdient.

Wat me het meest is bijgebleven in de samenwerking met Cati is de grote professionaliteit in haar werk, toewijding, doorzettingsvermogen, enthousiasme… en als het gaat om snijden, netheid, aanpassen aan de situatie/markt, decoratieve details op tafel… maar bovenal haar grote enthousiasme om de ham wereldwijd uit te breiden en specifiek in Nederland waar ze nu al de referentie is als snijder en voorschrijver van ham.

Ik wil graag haar eerlijkheid, nederigheid en professionaliteit benadrukken samen met het eerdergenoemde enthousiasme dat ze in elke activiteit stopt die ze uitvoert.

Ik zou Cati zeker aanbevelen. Naast het bovengenoemde hebben we een geweldige persoonlijke vriendschapsband die ons verenigt, en dit is te danken aan de wereld van de ham. Dankzij deze sector en het feit dat we dezelfde waarden en principes delen, verloopt alles perfect op professioneel niveau. Het lijdt geen twijfel dat haar diensten zeer aanbevelenswaardig zijn, maar Cati Gómez is dat nog meer als persoon.

 

Felipe González

Export Manager, Fisan ibéricos

Onze algemene ervaring met de diensten van Cati Gómez zijn heel positief. Zij is altijd goed voorbereid en gaat gelijk aan de slag

Het meest opgevallen aan onze ervaring met Cati als professionele hamsnijder en voorschrijver is de goede kennis over de producten uit Andalusië, en de duidelijke uitleg dat zij geef naar de consument.

Wij bevelen Cati aan bij anderen. Zij is de juiste persoon om de kennis over de mooie producten van het Ibérico te delen met andere.

Albert Ensing - Jack Loermans

Directeur inkoop en productie, Van der Zee - Partner van HANOS

Wij hebben al meerdere keren met Cati Gómez mogen samenwerken. Cati is een professionele en charmante hamsnijder die onze gasten een speciale ervaring geeft.

Cati is een kwalitatieve toevoeging op een high-end event. Ze geeft haar bijzondere hammen een extra dimensie.

We zouden zekker Cati Gómez aanbevelen aan anderen, zij is heel professioneel, betrouwbaar en gaat voor kwaliteit.

Samenwerken met Cati is altijd een feest! 

Henry en Laurens van der Loo

Eigenaren, Van der Loo

Het was een genoegen om Cati Gómez bij ons te hebben tijdens de METEC beurs (in Düsseldorf, Duitsland).

Ze was absoluut een grote toegevoegde waarde voor onze stand. Haar service was geweldig en de ham en kaas die ze ons leverde waren uitstekend.

Onze klanten waren blij en wij ook!

Marina Chiavegatto

Communications Department, RUSSULA

Het is een plezier om met Cati  Gómez mee samen te werken. Wij kunnen steeds blind op haar rekeken, haar professionaliteit, klantvriendelijkheid en gastvrijheid zijn onovertreffelijk. Wij kijken er telkens naar uit om haar terug te mogen verwelkomen om onze gasten te laten genieten!

Buiten haar uitmuntende professionaliteit en kennis van haar metier is Cati ook nog eens een voorbeeld van de gekende spaanse gastvrijheid!

Zij is heel proffesioneel, gepassioneerd door haar beroep en zeer gastvriendelijk.

Ik raad Cati absoluut aan!


Paul Cordier

Managing Partner, COGIVA Group

Onderscheidingen

mujeres del jamon tijdens de lezing in de universiteit van cordoba

Mujer del jamón 2018

Een heel mooi moment in haar carrière was toen zij in 2018 werd gekozen als een van de ‘vrouwen van de ham wereld’ samen met andere professionele vrouwen die in deze sector werken. Cati als onderneemster, Cortadora de Jamón en importeur in Nederland gaaf ze een presentatie aan de universiteit van Córdoba over haar ervaring en rol als vrouwen werken in de ham sector.

spanish embassy cortadora

AGACUJ

Agacuj is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in Cádiz en een referentiepunt in Spanje in de wereld van de ham, die verantwoordelijk is voor de bescherming van de cultuur van ham en schouderham. Opgericht door een grote verscheidenheid aan professionals uit de ham sector: fokkers, producenten, dierenartsen, cortadores, centifiers, docenten, onderzoekers, enz.

Cati is sinds 2016 actieve lid van de Raad van Bestuurd van AGACUJ sinds 2017. In het jaar 2023 voltooide het oude bestuur met aan het hoofd de voorzitter Clemente zijn mandaat. Kort daarna besloot een kleine groep toegewijde leden om door te gaan met dit mooie project en werd een nieuw bestuur gepresenteerd met Roberto Santalla als voorzitter en werd bekrachtigd in verkiezingen tijdens de vergadering.
De huidige raad van bestuur van Agacuj: Roberto Santalla voorzitter, Rosa Garcia Valverde, secretaris, Jose Miguel Larrañaga vice-voorzitter, Emiliano de Pedro, Jose Damian Martinez, Cati Gómez.

spanish embassy cortadora

Asociación Nacional de Cortadores de Jamón -ANCJ

Naast lid en Ham snijder van de ANCJ, nationale vereniging van ham snijders van Spanje, https://ancj.org/ is Cati sinds 2019 lid van het managementteam van de vereniging. Ze is verantwoordelijk voor de afdeling projecten en innovatie.

Deze vereniging zonder winstoogmerk is de enige officiële internationale vereniging van professionele ham snijders en is verantwoordelijk voor het houden van de Spaanse kampioenschappen ham snijden en voor de opleiding van professionele ham snijders.

Cati Gómez als jurylid van de wedstrijd van Cortadores

Jurylid van de wedstrijd van Cortadores de Jamón 2017