Gedifferentieerde kwaliteit labels DOP (BOB), IGP (BGA), ETG (GTS)

 Het Europese kwaliteitsbeleid erkent en beschermt de namen van bepaalde specifieke producten die verband houden met een grondgebied of een productiemethode.

Deze herkenning wordt vertaald in kwaliteitslogo’s die de identificatie van producten van gedifferentieerde kwaliteit in de EU mogelijk maken en door middel van specifieke controles, ook hun authenticiteit garanderen. Twee van hen hebben geografische connotaties; beschermde oorsprongsbenaming (of BOB) en beschermde geografische aanduiding (of BGA ).

De derde heeft betrekking op traditionele productiemethoden; traditionele specialiteitsgarantie (of TSG ).

Een product dat het DOP logo bevat, heeft aangetoond dat het eigenschappen heeft die alleen mogelijk zijn dankzij de natuurlijke omgeving en de vaardigheden van de producenten van het productiegebied waarmee het verband houdt. In tegenstelling tot de BGA vereist BOB- producten dat alle fasen van het voedselproductieproces in het betreffende gebied plaatsvinden.

Als een product het logo van het IGP bevat, heeft het een specifieke eigenschap of reputatie die het associeert met een bepaald gebied waarin ten minste een fase van het productieproces plaatsvindt .

Intussen is het logo gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS) bedoeld om producten die gebonden zijn aan een bepaalde productiemethoden te onderscheiden zoals traditionele methoden en/of traditionele ingrediënten.

 

Ten slotte onderscheidt de Europese Unie zich ook met kwalitatief hoogwaardige logoproducten van biologische landbouw die eenvoudig kan worden omschreven als een productiemethode die de bodemstructuur en de vruchtbaarheid behoudt, een hoge mate van dierenwelzijn bevordert en het gebruik van synthetische chemicaliën zoals meststoffen, pesticiden en antibiotica uitsluit. Deze boeren gebruiken technieken die helpen bij het onderhouden van ons ecosysteem, verminderen van de vervuiling bij voedselverwerking. Er wordt daarom alleen gewerkt met een zeer beperkt aantal additieven en hulpmiddelen.

Zoek op deze manier op het voedseletiket naar deze kwaliteitslogo’s en weet wat je koopt als je kwaliteit, herkomst en traditie naast een heerlijke smaak belangrijk vindt!

 

Van gedifferentieerde kwaliteit etiketten voor de Spaanse ham zijn:

Voor de Ibérico-ham:

DOP Los Pedroches

DOP Jabugo

DOP Guijuelo

DOP Dehesa van Extremadura

 

 

      D.O.P. LOS PEDROCHES

 

 

                      D.O.P. JABUGO

 

 

                DOP GUIJUELO

DOP DEHESA DE EXTREMADURA

Voor de witte ham: 

DOP Teruel

IGP Trevélez

ETG  Jamón Serrano 

             DOP TERUEL

          I.G.P. TREVÉLEZ

       E.T.G. JAMÓN SERRANO