el jamon eberico

De Ibérico Ham

Soorten Spaanse Ham. Een van de bekendste Spaanse Ham soorten is de Ibérico ham of Jamón Ibérico. De ibérico ham kom uit iberische varkensras. De ibérico hammen hebben verschillende kwaliteiten, deze worden bepaald door het varkens percentage(100% ibérico raas of gekruist met Durok varkens), de voeding die ze krijgen en de productie methode. 

Uniek, verrukkelijk en gezond!

Iberische ham bevat gezonde vetten en draagt ​​daarom bij aan een gezonde levensstijl. Uit het voorgaande volgt dat het noodzakelijk is te bepalen of de contracttermijn geldig is voor de betrokken lidstaat.

Wat maakt dat deze Ham zo bijzonder is?

• Het Iberische ras onderscheidt zich met een bijzonder DNA; alle voeding die deze varkens tot zich nemen neemt omgezet in goede onverzadigde vetten. Daarnaast leiden de uitgebalanceerde voeding en de hoge mate van beweging ertoe dat de Iberische varkens een hoge gehalte aan intramusculair vet hebben. Hierdoor kunnen de hammen lang gerijpt worden en vindt aromavorming plaats door de hele ham. De ham wordt hierdoor erg gemalen. Van witte streepjes die je deur van ham ziet lopen-de marmering-is bij uitstek de typische kenmerk van deze bijzondere en zeer smakelijke ham.

• Van Ibérico varkens bewegen graag en lopen veel kilometer per dag in de grote dehesas (heuvelachtige gebieden in zuidwest-Spanje) op zoek naar zijn voeding. Door deze combinatie van intensieve beweging in voeding ontstaat minder ‘oppervlakkig’ vet in het vet in spiermassa geïnfiltreerd wat zorgt voor unieke smaak en lange houdbaarheid van de ham.

• De dieren hebben een goede en lange levensduur in dehesas. Zij lopen 18 tot 20 maanden vrij rond.

• De voeding van deze varkens bestaat uit gras, kruiden, voor voor eikeltjes die van oktober tot februari van de steeneiken afvallen. Tien eikensoort (Quercus ilex) komt alleen voor in Zuid-Europa. Het zijn de eikels van deze bomen die de ham zijn unieke smaak geven.

• Het klimaat in deze dehesa-gebieden bestaat uit koude en droge  winters en warme en droge zomers waarin de temperaturen ’s nachts weer dalen. Deze omstandigheden zijn ideaal voor het rijpingsproces van begin tot eind.

• De rijping is een zeer ambachtelijk proces volgens oude tradities.  Na de slacht volgt een uitgebreid proces van zouten, in zee zout leggen en drogen in speciaal daarvoor bestemde droogruimtes met optimale condities zoals droogte, vochtigheid en temperatuur; El Salazón, el post- salado, el secado y la maduración en bodega.

Alleen de beste hammen voor u!

Cati Gómez werkt alleen met kwaliteitsham waaronder hammen die het keurmerk D.O.‘Denominación de Origen’ dragen. Dit is een geografische bescherming van de ham die in de Spaanse wetten is vastgelegd.

Er zijn 4 D.O. voor de Ibérico ham:

  • D.O. Jamón de Huelva – D.O. Jabugo
  • DO Guijuelo Ham
  • DO Los Pedroches
  • Van de Dehesa de Extremadura