Het M.A.P.A. zegel in de Ibérico ham

Het MAPA zegel in de ibérico ham 

 Het MAPA zegel in de ibérico ham

Wat is het? Wat betekent het?

MA.P.A. is de afkorting van Ministerio de Agricultura Pesca y Alimentación (Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening).

Het is een stempel dat op de huid van elk stuk wordt gezet voordat het het zoutingsproces ingaat en waarop de initialen MAPA staan, gevolgd door cijfers. Deze nummers zijn de exacte datum waarop het stuk het zoutingsproces ingaat; 
– de eerste twee cijfers komen overeen met de week van het jaar en vervolgens met het jaartal.

Bij sommige hammen kunnen we deze stempel op het deel van de huid vinden, zoals in de foto u kan zien.

Het is een zegel dat nog steeds in veel ham productiebedrijven wordt gebruikt, hoewel het niet verplicht is.

Het is wel verplicht om de datum van binnenkomst in het zouten (minstens week en jaar) van de stukken te vermelden, maar in de Spaanse kwaliteitsnorm voor vlees, ham, schouder en ibérico lendenschenkel wordt niet gespecificeerd welk type systeem dit moet doen . Het kan zijn een zegel, label, door vuur (inkt),… of door een ander systeem.

*Op de foto hierboven kunnen we zien op de hammen de M.A.P.A. 06 -2023… dit betekent dat deze in de week 06 van het jaar 2023 het zoutproces inging. Gezien het feit dat de slachtperiode voor ibérico varkens in de kwaliteit “ bellota” van 15 december tot 30 maart is, geeft dit aan dat dit varken genoten heeft van de montanera en de Jamón bellota kwaliteit is.

*In de onderste foto met M.A.P.A. 46-22 wat betekent dat de hammen in week 46 van het jaar 2022 het zoutproces ingingen. Het komt overeen met de week van 14 november, en dus geslacht vóór 15 december, het zijn dus geen Bellota kwaliteit.

 

 

Reacties zijn gesloten.