Cati Gómez als jurylid van de wedstrijd van Cortadores:

Een eer om als Cortadora en jurylid Nederland te mogen vertegenwoordigen tijdens de Nationale wedstrijd van Cortadores van Los Pedroches.

In september werd ik gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen als jurylid en Cortadora bij de nationale wedstrijd van Cortadores van Villanueva de Córdoba die plaats vondt 7 oktober 2017. Een hele eer, maar ook een hele verantwoordelijkheid!
Omdat de juryleden van de wedstrijd tot het laatst onbekend blijven mocht ik niemand vertellen waarom ik dat weekend afreisde naar Córdoba.

De wedstrijd werd georganiseerd in Villanueva de Córdoba door de “Consejo Regulador de la Denominación de origen Protegida Los Pedroches ofwel de beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

Het was voor het eerst dat een vrouwelijke cortadora ( Cati Gómez) gekozen was om te jureren tijdens deze belangrijke professionele wedstrijd.

Tijdens de twee uur durende wedstrijd moesten de 8 kandidaten Cortadores Profesionales (6 mannen en 2 vrouwen) het beste laten zien van hun kennis, kunde en liefde voor het product Ibérico de Bellota DOP.

De vijf juryleden beoordeelden aspecten als kennis over de ham, behandeling van de ham, schoonmaken, snijtechnieken (o.a. recht snijden en de dikte van de gesneden ham), rendabiliteit van de gesneden ham, de houding van de Cortador/Cortadora tijdens het snijden en de presentatie op het bord.

De winnaar van de wedstrijd werd Abraham Cambres, op de tweede plaats eindigde Pedro Mora en Laura Polvillo werd derde. Iedereen van harte gefeliciteerd! Het jureren van deze wedstrijd was voor mij een bijzonder leerzame en ook leuke ervaring. En het was geweldig om de passie van de deelnemers te zien, ook zij dragen het vak met veel waardigheid uit.