Cortadora Profesional

“Carving Ham it’s not a woman thing or a man thing. It’s just a professional thing”.  Cati Gómez

 

CORTADORA PROFESIONAL
Het vak rondom de ham.

De Cortador (mannelijk) en Cortadora (vrouwelijk) is als professionele hamsnijder diepgeworteld in de Spaanse cultuur en onlosmakelijk verbonden aan hammen als Serrano en Ibérico.
De laatste 15 jaar heeft er een cultuurverandering plaatsgevonden die ervoor zorgde dat het vak zich steeds meer ontwikkelde naar een volwaardige specialistische beroepsuitoefening.
Daarom zien we een Cortador tegenwoordig steeds meer op beurzen, bij demonstraties en op gastronomische wedstrijden, waar hij trots zijn hammen, snijvaardigheden en bordopmaak presenteert.

Ook bij events in de persoonlijke sfeer zoals feesten en bruiloften is het onderscheidend om een Cortador of Cortadora een demonstratie te laten verzorgen inclusief een mooie bordpresentatie en om de gasten te laten genieten van de smaak van Spaanse ham.

Cati Gómez, Cortadora Profesional in Nederland

Ham snijden op evenement Cortadora Cati Gómez

Evenement Havenbedrijf Rotterdam.
Foto’s door Ries van Wendel de Joode

Cati Gómez is een cortadora profesional(professionele hamsnijder) met de titel van Maestra Cortadora (Meestersnijder). Zij is op dit moment de enige vrouwelijke professionele hamsnijdster met de titel in Nederland. 

Zij is onafhankelijk, werkt met haar zelf gekozen hamen, maar verzorgt ook presentaties op opdracht van producenten en leveranciers van kwaliteitshammen, Ibérico, pata negra, serrano, prosciutto.
Door haar onafhankelijkheid op haar kennis is ze in staat om een ​​elke ham objectief te presenteren.

Cati is als Cortadora Profesional beschikbaar voor beurzen, demonstraties en evenementen.

Hierbij laat ze de diverse snijtechnieken van de ham zien en geeft zij formatie aan professionals en consumenten over het product en de herkomst.

Cati beschikt over goede didactische vaardigheden, heeft verantwoordelijkheidsgevoel, werkt klantgericht, is flexibel, bezit overtuigingskracht en is loyaal aan de opdrachtgever die staat voor kwaliteit.

Cati Gómez heeft gewerkt voor onder meer de volgende opdrachtgevers:

Consorcio de Jabugo, Slagerij Van der Zee (Hanos), Gastro Import C&E in Zweden, Di Gennaro in Keulen, Lindner in Hamburg, Señorio de Montanera en Encinares del Sur, Ruliano Italië (parma producent).

Kennis en vaardigheden van een Cortador – Cortadora

Een Cortador – Cortadora is een Spaanse vak al meer dan 25 jaar.

Omdat de opleiding tot Cortador of Cortadora in het Spaans gegeven wordt en er gebruik gemaakt wordt van Spaanstalige lesstof, moet een (aankomend) Cortador of Cortadora de Spaanse taal beheersen.

Er is een groot verschil tussen het volgen van een opleiding tot cortador of cortadora  en het volgen van een cursus hamsnijden.
Bij een cursus hamsnijden leert men in Spanje in circa 6 uur de basistechniek van het hamsnijden. Voor de opleiding tot Cortador zijn meer vaardigheden en kennis nodig én een andere instelling. Een aantal voorbeelden:

• Een Cortador of Cortadora beschikt over ruime kennis van alle Spaanse hammen, m.b.t. processen, structuur en behandeling.
• Hij beheerst alle snijtechnieken, zoals dunne plakjes, recht snijden, tot aan het bot snijden.
• Hij werkt schoon en hygiënisch.
• Hij beheerst alle bordpresentatietechnieken (de borden moeten er goed verzorgd en aantrekkelijk uitzien).
• Hij moet onafhankelijk zijn. Hij is geen hamverkoper maar de professional die de ham zorgvuldig behandelt en presenteert aan het publiek.

Reacties zijn gesloten.