Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) is een Europees keurmerk dat de herkomst van regionale producten garandeer.

Het staat op producten waarvan de productie en verwerking en bereiding in een Europese regio gebeurt. BOB wordt onafhankelijk gecontroleerd. In Nederland zijn aantal producten met een B.O.B keurmerk:

Kanterkaas (BOB)

Noord-Hollandse Edammer (BOB)

Noord-Hollandse Gouda (BOB)

Brabantse Wal Asperges (BOB)

Binnen de Spaanse Ibérico Hammen zijn er vier Beschermde Oorsprongsbenaming (B.O.B.) : BOB JABUGO, BOB GUIJUELO, BOB LOS PEDROCHES EN BOB DEHESA DE EXTREMADURA

Vandaag begin ik met één van de vierde gedifferentieerde kwaliteiten van Ibérico Ham: DE BOB (D.O.P) DEHESA DE EXTREMADURA.

De Europese Unie erkende Dehesa de Extremadura als beschermde oorsprongsbenaming (BOB) in juni van 1996 en bekrachtigde op communautair niveau het prestige en de kwaliteit van de Iberische hammen en schouders die door de Consejo Regulador werden aanvaard.

 Certificering van een product omvat een omvangrijk werk van begin tot eind: vanaf de controle van varkens in de weilanden, door de technici, de identificatie van de onderdelen in slachthuis, het uitvoeren van audits in de droger en de kelder en om te voltooien met de controle van het definitieve product door de plaatsing bij elke ham of schouder van de labels van de Raad.

Al deze stappen worden uitgevoerd door inspecteurs van de technische diensten van de Consejo Regulador, dus een stelsel van strenge controles met een gegarandeerde traceerbaarheid. 

Dus onthoudt het… Gedifferentieerde kwaliteit hammen zijn producten die worden beschermd door EU-regelgeving die de naleving garanderen van vereisten die hoger zijn dan die vereist voor andere producten. 

http://dehesa-extremadura.com

 

Fotos van Cati Gómez tijdens de Masterclass bij Instituto Cervantes in Utrecht over de Spaanse Ham