Ibérico expert

Cati Gómez de onafhankelijk expert over Ibérico.[/caption] Cati Gómez de onafhankelijk expert over Ibérico.

Ibéricokenner
Mijn televisiedebuut op de Nederlandse televisie! NPO 
 
Na bijna 10 jaar hard, serieus en zelfstandig werken.
Veel leren en kennis opgedaan over alle soorten Spaanse Jamón en in het bijzonder het Ibérico ham en varken. 
 
Al die tijd ben ik onafhankelijk gebleven en heb mij nooit commercieel verbonden met producenten, leveranciers of welk merk dan ook.
 
#Keuringsdienstvanwaardeonderzocht dit keer de zuiverheid van Ibérico vlees uit Spanje inclusief wat vermeld wordt op de etiketten.
 
Een kritisch programma waar elke onduidelijkheid over een product goed belicht wordt en bij voorkeur de ‘waarheid’ boven water komt.
 
Ik geef graag voorlichting en bied onderwijs aan voor liefhebbers en specialisten die met Ibérico willen werken.  En voor het eerste aan een media kanaal.
Ik vond het daarom zeer interessant en ook best wel spannend wat het programma zou laten zien en zeggen. 
 
Ik realiseerde mij tijdens de uitzending dat er veel verwarrende termen worden gebruikt. Dit helpt dus niet om iets duidelijk te presenteren aan de consument
 
Is duidelijkheid eigenlijk wel een doel als het om marketing gaat?
 
Ik bleef eerlijk gezegd met een dubbel gevoel achter na het zien van de hele uitzending.
 
>>       Blij dat er aandacht is voor het product wat mij al bijna 10 jaar professioneel bezighoudt.  
>>       Er is voor mij nog teveel onduidelijk gebleven en vraag mij af of de consument nu wijzer is geworden.
Van een dubbel gevoel naar inspiratie om mijn kennis te gaan delen via mijn netwerk op LinkedIn. 
 Komende tijd ga ik de verschillende termen en facetten van het Ibérico varken en Jamón stap voor stap uitleggen.
 
Heb jij de uitzending gezien en heb je ook nog zo je vragen, volg me of laat me weten dat je de informatie wil hebben.
 
Ik begin met het stukje wat namens mij in de uitzending aan de orde kwam en plaats dit in de juiste context….
 
Ik vertelde de verslaggever over het aantal ibérico varkens dat in de campagne van 2021 is gefokt in de verschillende categorieën en onder de Ibérico Kwaliteitsnorm(uit gegevens van de registers van het traceerbaarheidssysteem voor kwaliteitsnormen van #ASICI, de Interprofessionele Vereniging van ibérico varken)
 
 Ibérico varkens (van 100%, 75% of 50% ras) onder categorie bellota en dus die in de wei met eikels en grassen werden gevoederd, vertegenwoordigden 18% van het totale aantal gefokte Ibérico varkens in Spanje (niet het totale aantal geslachte varkens) = 697.162 varkens
Van deze percentage 12% waren 100% ibérico zuiver ras (van moeder en vader 100% Ibérico)= 456.405 varkens. 
De andere 6% waren 75% en 50% ibérico ras. 
 Het totale aantal gefokte Iberische varkens in de verschillende categorieën: Bellota, Cebo de campo, Cebo was 3.803. 372
Ik heb alle gegevens verzameld in tabellen, ik hoop dat het verhelderend is.